26-01-2021

Challenge: maak je eigen kata

Challenge: maak je eigen kata

We dagen jullie de komende weken uit om een eigen kata te maken!

Sinds 13 december trainen we, vanwege de coronamaatregelen, al niet meer samen in de dojo. Wanneer de fysieke training weer hervat wordt? Dat blijft nog even onzeker…

Tijdens de wekelijkse online-lessen komen de basisstappen voor Jo en Bokken, verschillende Jo kata’s en andere vormen met én zonder (denkbeeldige) partner voorbij. Maar wat maakt een kata* de moeite waard om te oefenen? Komen er verschillende aanvals- en verdedigingscombinaties in voor? Kun je ‘m naadloos lopen? Is de kata geschikt voor kleine ruimtes?

We dagen jullie de komende weken uit om een eigen kata te maken! Inclusief een klein wedstrijdelement om de huidige lockdown te lijf te gaan.

Challenge

Bedenk je eigen kata met een jo/bokken/tanto/pollepel/bladblazer of ongewapend:

  • Maak een filmpje
  • Bedenk een pakkende naam
  • Lever het filmpje (of een download-linkje) uiterlijk 7 februari 2021 in bij de jury, via e-mail: info@aikidofederatie.nl, of via je eigen dojo.
  • De kata moet tenminste 7 stappen tellen en geïnspireerd zijn op aikido-bewegingen
  • De kata mag maximaal één minuut duren
  • Criteria waar op gelet kan worden door de jury: uitvoerbaarheid, uitlegbaarheid, relatie met aikido-vormen, trainingswaarde, esthetiek, creativiteit, je eigen uitvoering op het filmpje, etc.

Deze uitdaging kan iedereen op zijn/haar eigen niveau aangaan. Zo kan een beginner proberen een aantal bekende bewegingen aaneen te smeden. Bij de beoordeling wordt de ervaring van de aikidoka meegenomen, waardoor iedereen evenveel kans maakt. Dus, doe gewoon mee!

Beoordeling en kans op een prijs

Alle AFN-leden kunnen deelnemen aan deze Challenge. De AFN-Shihans (Piet en John) beoordelen de inzendingen. Van elke dojo (Arnhem, Utrecht, Kaishinkai Rotterdam en Enshukai Rotterdam) worden één of meer winnaars geselecteerd. De winnende kata's worden in een speciale online les behandeld en komen terug in de eerstvolgende fysieke AFN-stage. Uiteraard staan plezier en ontwikkeling voorop, maar laten wij ook de eeuwige roem niet vergeten voor de winnaar van deze AFN-Challenge!

Doe je mee?

Bekijk hier ter inspiratie de "Ikkyo no Kata", bedacht door Piet Lagerwaard Shihan.

*kata betekent letterlijk in het Japans: "manier van dingen doen". Het is zowel enkelvoud als meervoud. Kata zijn een essentieel onderdeel van de Japanse krijgskunsten, maar worden ook in tal van andere domeinen toegepast. Meer weten? Onlangs heeft de EnsoSchool een essay-serie (Rengaover Kata georganiseerd.