Aikido en Corona

Vanaf 5 juni weer Aikido zonder afstand!

Aikido en Corona

Vanaf 5 juni weer Aikido zonder afstand!

Sport en Corona, spelregels van Rijksoverheid en NOC*NSF die voor Aikido van belang zijn:  

Dit zegt het NOC*NSF

"Per 5 juni volgt, mits de dalende trend van de coronacijfers doorzet, de derde stap in de versoepeling van de maatregelen die momenteel gelden tegen de verspreiding van het coronavirus. Voor de sport betekent dit onder andere dat bij teamsporten de afstandsregels worden versoepeld, jeugd weer competitie mag spelen, groepslessen zijn toegestaan en de deuren van sportkantines onder voorwaarden weer open kunnen.

Per 5 juni mogen volwassenen binnen en buiten weer sporten in groepen van maximaal vijftig personen en zonder de verplichte 1,5 meter afstand bij sporten waarbij dat voor de beoefening van de sport niet haalbaar is. Groepslessen zijn weer toegestaan. Jongeren waren eerder al van deze beperkingen vrijgesteld. 

Ook zijn [stages] weer toegestaan, binnen en buiten [..] In beide gevallen is nog geen publiek toegestaan.

Kleedkamers en douches mogen weer open. Binnen moet iedereen een mondkapje dragen, tijdens het sporten mag deze af. Na het sporten gelden wel de basisregels, waaronder anderhalve meter afstand houden en drukte vermijden.

Het blijft bij de sportbeoefening belangrijk dat er zoveel mogelijk voor en na het sporten door en tot de deelnemers ouder dan 26 jaar anderhalve meter afstand wordt gehouden en dat de hygiënevoorschriften van het RIVM worden nageleefd. Daarnaast moet worden voldaan aan de richtlijnen dat je thuisblijft als je ziek of verkouden bent of als iemand uit jouw huishouden positief op het coronavirus is getest.

Zie ook het Protocol Verantwoord Sporten van het NOC*NSF

Dit zegt de Rijksoverheid over sporten (per 5 juni 2021):

 • Volwassenen vanaf 18 jaar mogen met maximaal 50 personen samen sporten. Dit is exclusief personeel. En geldt niet voor kinderen tot en met 17 jaar. Per ruimte mogen er maximaal 50 personen aanwezig zijn. 
 • Groepslessen zijn voor alle leeftijden toegestaan.
 • Tijdens het sporten hoeven sporters onderling geen 1.5 meter afstand te houden als dit nodig is voor de sportbeoefening. 
 • Binnen moet iemand een mondkapje dragen. Maar deze mag af tijdens het sporten. 
 • Reserveren, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht. Er mag voor maximaal 4 personen tegelijk worden gereserveerd. Dit is met uitzondering van kinderen tot en met 17 jaar en personen uit hetzelfde huishouden.
 • Kleedkamers en douches zijn geopend. 
 • Sportkantines zijn open. 
 • Personen tot en met 17 jaar mogen weer jeugdwedstrijden spelen. 
 • Personen vanaf 18 jaar mogen alleen onderling wedstrijden spelen tussen sporters van dezelfde club. 
 • Er mogen geen toeschouwers aanwezig zijn bij amateurwedstrijden. Bij professionele wedstrijden mogen er wel toeschouwers aanwezig zijn.
  • Zonder coronatoegangsbewijzen mogen er maximaal 50 toeschouwers aanwezig zijn. Met coronatoegangsbewijzen mag 100% van de zitcapaciteit op 1,5 meter afstand gebruikt worden.

 

Aikido en Corona

Specifiek voor het Aikido - tot aan de lockdown van 15 december 2020 - heeft de Aikido Bond Nederland een protocol opgesteld. Download dit protocol hier...

De AFN en Corona

De AFN is via de Aikido Bond Nederland (AbN) aangesloten bij het NOC*NSF en volgt dus het advies van het NOC*NSF op. Wel moedigt zij dojo's aan om creatieve vormen van aikido te ontwikkelen die binnen de voorgeschreven beperkingen beoefend kunnen worden: zoomlessen, instructievideo's, buitentrainingen etc. Kijk daarvoor op de websites van de aangesloten dojo's...

Houd deze site in de gaten voor updates! 

Belangrijke webpagina's