Aikido en Corona

Vanaf 15 december 2020 geldt een verzwaarde lockdown ter bestrijding van het Coronavirus tot in ieder geval 15 maart 2021. Per 3 maart worden de regels voor jongeren uitgebreid naar iedereen t/m 26 jaar.

Aikido en Corona

Vanaf 15 december 2020 geldt een verzwaarde lockdown ter bestrijding van het Coronavirus tot in ieder geval 15 maart 2021. Per 3 maart worden de regels voor jongeren uitgebreid naar iedereen t/m 26 jaar.

Sport en Corona

Dit zegt het NOC*NSF

"Sinds dinsdag 15 december is Nederland ter bestrijding van het coronavirus in een strenge lockdown om contacten tot een minimum te beperken. Voor de sport betekent dit dat sporten in een binnenruimte niet is toegestaan. Buiten kan onder voorwaarden wel gesport worden. Er geldt een avondklok tussen 21.00 uur en 04.30 uur.

Buiten mag de jeugd tot achttien jaar (per 3 maart iedereen tot en met 26 jaar) op sportaccommodaties in teamverband blijven sporten zonder dat ze anderhalve meter afstand in acht hoeven te nemen. De competitie ligt wel stil, onderlinge wedstrijden binnen de eigen club zijn toegestaan.

Iedereen vanaf achttien jaar (per 3 maart iedereen vanaf 27 jaar) mag alleen sporten op anderhalve meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan twee personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan, kantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.

Het overzicht van de maatregelen voor de sport vind je hier op de website van de Rijksoverheid.

Het blijft bij de sportbeoefening belangrijk dat er zoveel mogelijk voor en na het sporten door en tot de deelnemers ouder dan 18 jaar (per 3 maart ouder dan 26 jaar) anderhalve meter afstand wordt gehouden en dat de hygiënevoorschriften van het RIVM worden nageleefd. Daarnaast moet worden voldaan aan de richtlijnen dat je thuisblijft als je ziek of verkouden bent of als iemand uit jouw huishouden positief op het coronavirus is getest.

Dit zegt de Rijksoverheid over sporten:

 • Sporten binnen is niet toegestaan.
 • Sporten is alleen buiten toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden:

  • Sporten buiten mag met groepjes van maximaal 2 mensen (exclusief instructeur). Daarbij mogen meerdere groepjes naast elkaar sporten. Tussen de groepjes dient ten minste 1,5 meter afstand worden gehouden. En deze groepjes mogen niet wisselen van samenstelling tijdens de activiteit.
 • Groepslessen zijn niet toegestaan:
  • Een instructeur mag niet meerdere groepjes van 2 mensen tegelijkertijd lesgeven. Een instructeur mag wel van tweetal naar tweetal gaan om instructie te geven, op tenminste 1,5 afstand van het tweetal.
 • Sporten voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder mag alleen als onderling 1,5 meter afstand te houden is.
 • Kinderen tot en met 17 jaar mogen buiten wel in grotere teams sporten. Vanaf 3 maart wordt deze uitzondering verruimd. Jongeren van 18 tot en met 26 jaar mogen dan onder dezelfde voorwaarden ook sporten, echter alleen bij sportaccommodaties.
 • Publiek bij sport is niet toegestaan.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.

 

Zie ook het Protocol Verantwoord Sporten van het NOC*NSF

Aikido en Corona

Specifiek voor het Aikido - tot aan de lockdown van 15 december 2020 - heeft de Aikido Bond Nederland een protocol opgesteld. Download dit protocol hier...

De AFN en Corona

De AFN is via de Aikido Bond Nederland (AbN) aangesloten bij het NOC*NSF en volgt dus het advies van het NOC*NSF op. Wel moedigt zij dojo's aan om creatieve vormen van aikido te ontwikkelen die binnen de voorgeschreven beperkingen beoefend kunnen worden: zoomlessen, instructievideo's, buitentrainingen etc. Kijk daarvoor op de websites van de aangesloten dojo's...

Houd deze site in de gaten voor updates! 

Belangrijke webpagina's